Conform datelor ANM, în octombrie, temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în limite apropiate de mediile climatologice în majoritatea zonelor, cu excepția sudului, sud-estului și vestului țării, unde, local, vor fi posibile valori peste cele normale.

Graficul de temperaturi arată faptul că valorile termice medii de peste zi nu vor depăși 12-13 grade Celsius, în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova. Pe de altă parte, în Transilvania, mercurul din termometre nu va mai depăși, în medie, 10 grade Celsius în timpul zilei.

În ceea ce privește cantitățile lunare de precipitații, în octombrie, acestea vor prezenta o tendință de excedent în cea mai mare parte a țării, mai puțin în regiunile sud-estice și sudice, unde acestea vor fi apropiate de normalul perioadei.

Conform ANM, la nivelul lunii noiembrie, regimul termic va înregistra valori apropiate de normele climatologice. Excepție vor face zonele sud-estice, unde sunt estimate valori peste cele normale (medii de 7-8 grade Celsius), iar în cele nord-vestice și estice, sub mediile multianuale, respectiv între zero și 8 grade Celsius.

Tot în noiembrie, precipitațiile lunare se vor situa peste mediile climatologice în estul, sud-estul și centrul țării (între 20 și 75 l/mp), iar în restul teritoriului acestea vor fi, în general, normale (25-85 l/mp).

În ultima lună a anului, valorile termice vor fi normale în cea mai mare parte a țării, iar în regiunile nordice și centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scăzute decât normele climatologice, respectiv încadrate între—5 și zero grade Celsius.

Cantitățile lunare de precipitații se vor situa în limite normale, iar local în centrul, vestul și sud-estul țării vor fi posibile valori peste media climatologică.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata /ECMWF/ de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Potrivit specialiștilor, practic este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și