Centrul European pentru prognoze de medie durată (ECMWF) de la Reading, Marea Britanie, a făcut publice estimările sezoniere cu privire la regimul termic şi evoluţia precipitaţiilor în următoarele trei luni.
Conform prognozei, vom avea temperaturi normale în cele trei luni, însă ar putea exista o uşoară tendinţă de excedent în cazul precipitaţiilor. De altfel, regiunea Maramureş este prezentată ca fiind zona unde ar putea cădea cele mai mari cantităţi de precipitaţii în următoarele trei luni.
NOIEMBRIE. Valorile termice se vor situa în România peste medii în sud-est şi local în sud şi vest, iar în restul zonelor acestea pot fi apropiate de limitele normale. Cantităţile lunare de precipitaţii vor prezenta o tendinţă de excedent în regiunile centrale şi local în cele vestice şi nordice, iar în restul teritoriului vor avea valori apropiate de mediile climatologice. În Maramureş, mediile valorilor termice (între maximele diurne şi minimele nocturne) vor fi apropiate de normalul perioadei, 3...5 grade Celsius, în timp ce valorile precipitaţiilor ar putea depăşi normele climatologice, estimările fiind de 39...77 l/mp.
DECEMBRIE. Valorile termice vor fi în România în general apropiate de mediile multianuale în aproape toată ţara, local în sud-estul şi sudul ţării fiind posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât în mod obişnuit. Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa în limitele climatologice în majoritatea zonelor, local în centrul ţării fiind posibile valori peste medii, iar în sud şi vest sub norme. În Maramureş, mediile valorilor termice (între maximele diurne şi minimele nocturne) se vor înregistra în jurul valorilor ultimilor ani, respectiv între -2...0 grade, în timp ce valorile precipitaţiilor ar putea avea tendinţa de a depăşi mediile multianuale, estimările fiind de 42...92 l/mp.
IANUARIE. Temperatura aerului va avea în România valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, posibil local mai ridicate decât normalul în vest, sud şi sud-est. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în estul şi sudul ţării, dar vor avea o tendinţă de excedent în celelalte regiuni. În Maramureş, mediile valorilor termice (între maximele diurne şi minimele nocturne) se vor înregistra în baremurile ultimilor ani, -3...-2 grade Celsius, uşor mai ridicate în jumătatea vestică a judeţului, în timp ce valorile precipitaţiilor se vor încadra în normal, cu o tendinţă de a depăşi mediile multianuale, estimările fiind de 30...74 l/mp.
Potrivit meteorologilor, prognoza are un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, însă trebuie spus faptul că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs. Începând cu data de 1 August 2014, perioada climatică de referinţă este 1981-2010, conform recomandărilor Organizaţiei Meteorologice Mondiale.
Preluare: InfoMM.ro